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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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61.Imagem marcado/desmarcadoFERREIRA, A. D.; SERRA, A. P.; MELOTTO, A. M.; BUNGENSTAB, D. J.; LAURA, V. A. Manejo das árvores e propriedades da madeira em sistema de ILPF com eucalipto. In: BUNGENSTAB, D. J. (Ed.). Sistemas de integração lavoura-pecuária-floresta : a produção sustentável. 2. ed. Brasília, DF: Embrapa, 2012. p. 122-142. Capítulo 9.

Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte.

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62.Imagem marcado/desmarcadoFERREIRA, A. D.; SERRA, A. P.; MELOTTO, A. M.; BUNGENSTAB, D. J.; LAURA, V. A. Manejo das árvores e propriedades da madeira em sistema de ILPF com eucalipto. In: BUNGENSTAB, D. J.; ALMEIDA, R. G. de; LAURA, V. A.; BALBINO, L. C.; FERREIRA, A. D. (Ed.). ILPF: inovação com integração de lavoura, pecuária e floresta. Brasília, DF: Embrapa, 2019. p. 455-471

Biblioteca(s): Embrapa Café; Embrapa Gado de Corte.

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63.Imagem marcado/desmarcadoFONSECA, D. R. da; LAURA, V. A.; PEREIRA, S. R.; MASTELARO, A. P.; ALVES, F. V.; FERREIRA, A. D.; ASSIS, T. E. de. Predição da configuração de sombra de espécies arbóreas nativas do Cerrado em arboreto. In: ENCONTRO DE ATIVIDADES CIENTÍFICAS, 21., 2018, Londrina. Anais... Londrina: UNOPAR Editora, 2018.

Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte.

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64.Imagem marcado/desmarcadoFRANÇA, A. N.; FERREIRA, A. D.; MACEDO, M. C. M.; ARAUJO, A. R. de; GONÇALVES, A. A. Índice de produtividade da lavoura de soja consorciada com eucalipto em sistema de integração lavoura-pecuária-floresta In: SISTEMAS AGROFLORESTAIS E DESENVOLVIMENTO SUSTENTÁVEL 10 ANOS DE PESQUISA, 2013, Campo Grande. Anais... Campo Grande: SAF´s : Embrapa Gado de Corte, 2013.

Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte.

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65.Imagem marcado/desmarcadoGAESE, C. F.; BUNGENSTAB, D. J.; ALMEIDA, R. G. de; FERREIRA, A. D. Economic Costs of Implementation and Potential Carbon Sequestration of Agrosilvopastoral Systems in the Brazilian Cerrado. In: TROPENTAG 2015: INTERNATIONAL RESEARCH ON FOOD SECURITY, NATURAL RESOURCE MANAGEMENT AND RURAL DEVELOPMENT, Humboldt, 2015. Management of land use systems for enchanced food security - conflicts, controversies and resolutions: book of abstracts. Berlin: Unversität zu Berlin, 2015. P. 63

Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte.

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66.Imagem marcado/desmarcadoGONÇALVES, A. A; ARAUJO, A. R. de; FERREIRA, A. D.; MACEDO, M. C. M.; FRANÇA, A. N. Disponibilidade forrageira de Panicum maximum cv massai em sistemas de integração lavoura-pecuária-floresta In: SISTEMAS AGROFLORESTAIS E DESENVOLVIMENTO SUSTENTÁVEL 10 ANOS DE PESQUISA, 2013, Campo Grande. Anais... Campo Grande: SAF´s : Embrapa Gado de Corte, 2013.

Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte.

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67.Imagem marcado/desmarcadoGUEDES, J. M.; SILVA, V. A.; OLIVEIRA, A. L. de; CARVALHO, A. M. de; FERREIRA, A. D.; MEIRELLES, A. L.; CARVALHO, G. R.; FERRAO, M. A. G.; FERRÃO, R. G. Desenvolvimento inicial de café conilon sob sistema de cultivo sequeiro no Vale do Jequitinhonha-MG. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 7., 2011, Araxá. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2011.

Biblioteca(s): Embrapa Café.

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68.Imagem marcado/desmarcadoHEID, D. M.; SERRA, A. P.; DANIEL, O.; MATOS, F. A.; SALTON, J. C.; NOGUEIRA, I. M. B. N.; CREMON, T.; CARVALHO, R. P. de; BOTTEGA, S. P.; ENSINAS, S. C.; LAURA, V. A.; ALMEIDA, R. G. de; FERREIRA, A. D.; LEMPP, B. Performance of Peltophorum dubium under intraspecific tree competition and cardinal directions as possibility for integrated livestock-forestry systems. African Journal of Agricultural Research, v. 11, n. 38, pp. 3578-3586, Sept. 2016.

Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Gado de Corte.

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69.Imagem marcado/desmarcadoLAURA, V. A.; FONSECA, D. R. da; PEREIRA, S. R.; FERREIRA, A. D.; ASSIS, T. E. de; ALVES, F. V.; MASTELARO, A. P. Microclima sob a copa de espécies arbóreas nativas do Cerrado em arboreto. In: ENCONTRO DE ATIVIDADES CIENTÍFICAS, 21., 2018, Londrina. Anais... Londrina: UNOPAR Editora, 2018.

Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte.

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70.Imagem marcado/desmarcadoMACEDO, L. N.; DAMASO, M. C. T.; FERREIRA, A. D. F.; PEIXOTO, V. C. S.; COURI, S. Avaliação da produção de lipase fúngica em fermentação semi-sólida. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 8., 2009, Campinas. Ciência de alimentos no mundo globalizado: novos desafios, novas perspectivas. Campinas: Unicamp, 2009. 1 CD-ROM.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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71.Imagem marcado/desmarcadoMACEDO, L. N.; OLIVEIRA, A. C. P. de; FERREIRA, A. D. da F.; DAMASO, M. C. T.; COURI, S. Estudo da influência de variáveis de processo na produção de lipases por fungo filamentoso. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE BIOPROCESSOS, 17., 2009, Natal. Anais... Natal: Universidade Federal do Rio Grande do Norte, 2009.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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72.Imagem marcado/desmarcadoMACEDO, M. C. M.; ALMEIDA, R. G. de; ARAUJO, A. R. de; FERREIRA, A. D. Soil carbon contents in integrated crop-livestock and crop-livestock-forest systems in the Brazilian Cerrado. In: WORLD CONGRESS ON INTEGRATED CROP-LIVESTOCK-FOREST SYSTEMS; INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON INTEGRATED CROP-LIVESTOCK SYSTEMS, 3., 2015, Brasília, DF. Towards sustainable intensification: proceedings. Brasília, DF: Embrapa, 2015. 1 p.

Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte.

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73.Imagem marcado/desmarcadoMACEDO, M. C. M.; ARAUJO, A. R. de; ALMEIDA, R. G. de; FERREIRA, A. D.; TOMAZI, M. Soil carbon contents in integrated crop-livestock-forest systems. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON GREENHOUSE GASES IN AGRICULTURE, 2., 2016, Campo Grande, MS. Proceedings... Brasília, DF: Embrapa, 2016. p. 187-190. (Embrapa Gado de Corte. Documentos, 216). Coordenador: Roberto Giolo de Almeida. II SIGEE.

Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste.

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74.Imagem marcado/desmarcadoMACEDO, M. C. M.; ARAUJO, A. R. de; ALMEIDA, R. G. de; FERREIRA, A. D.; TOMAZI, M. Soil carbon contents in integrated crop-livestock-forest systems. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON GREENHOUSE GASES IN AGRICULTURE, 2., 2016, Campo Grande, MS. Proceedings... Brasília, DF: Embrapa, 2016. p. 187-190. (Embrapa Gado de Corte. Documentos, 216). Coordenador: Roberto Giolo de Almeida. II SIGEE. p. 494-495

Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte.

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75.Imagem marcado/desmarcadoMACEDO, M. C. M.; ARAUJO, A. R. de; ALMEIDA, R. G. de; FERREIRA, A. D.; TOMAZI, M. teores de carbono no solo em sistemas de integração lavoura-pecuária-floresta. In: SOTTA, E. D.; SAMPAIO, F. G.; COSTA, M. de S. N. (org.). Coletânea de fatores de emissão e remoção de gases de efeito estufa da pecuária brasileira. Brasília, DF: MAPA: SENAR, 2020.

Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste.

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76.Imagem marcado/desmarcadoMACEDO, M. C. M.; ARAUJO, A. R. de; FERREIRA, A. D. Fertilidade do solo sob diferentes sistemas de cultivo e preparo do solo no Sudoeste dos Cerrados1 In: ENCONTRO NACIONAL DE PLANTIO DIRETO NA PALHA, 13., 2014, Bonito, MS. Sistema Plantio Direto: Produzindo água e alimentando o mundo. Resumos... Brasília, DF: Embrapa, 2014. 1 p.

Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte.

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77.Imagem marcado/desmarcadoMARQUES FILHO, W. C.; BARBOSA, G. F.; CARDOSO, D. L.; FERREIRA, A. D.; PEDRINHO, D. R.; BONO, J. A. M.; SOUZA, C. C. de; FRAINER, D. M. Productive sustainability in a silvopastoral system. Bioscience Journal, Uberlândia, v. 33, n. 1, p. 10-18, Jan./Feb. 2017.

Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte.

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78.Imagem marcado/desmarcadoMELOTTO, A. M.; LAURA, V. A.; BUNGENSTAB, D. J.; FERREIRA, A. D. Espécies florestais em sistemas de produção em integração. In: BUNGENSTAB, D. J. (Ed.). Sistemas de integração lavoura-pecuária-floresta : a produção sustentável. 2. ed. Brasília, DF: Embrapa, 2012. p. 95-119. Capítulo 8.

Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte.

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79.Imagem marcado/desmarcadoMELOTTO, A. M.; LAURA, V. A.; BUNGENSTAB, D. J.; FERREIRA, A. D. Espécies florestais em sistemas de produção em integração. In: BUNGENSTAB, D. J.; ALMEIDA, R. G. de; LAURA, V. A.; BALBINO, L. C.; FERREIRA, A. D. (Ed.). ILPF: inovação com integração de lavoura, pecuária e floresta. Brasília, DF: Embrapa, 2019. p. 429-454

Biblioteca(s): Embrapa Café; Embrapa Gado de Corte.

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80.Imagem marcado/desmarcadoMONNERAT, R.; MONTALVÃO, S. C. L.; MARTINS, E. S.; QUEIROZ, P. R.; SILVA, E. Y. Y. da; GARCIA, A. R. M.; CASTRO, M. T. de; ROCHA, G. T.; FERREIRA, A. D. C. de L.; GOMES, A. C. M. M. Manual de produção e controle de qualidade de produtos biológicos à base de bactérias do gênero Bacillus para uso na agricultura. Brasília, DF: 2020. (Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia / Documentos, 369)

Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.

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Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  14/06/2021
Data da última atualização:  14/06/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  SILVA, L. D.; PEREIRA, G. E.; BATISTA, L. R.; MATTEOLI, F. P.
Afiliação:  LORENA DUTRA‑SILVA, Department of Food Sciences, Federal University of Lavras, Lavras, MG, Brazil; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV; LUÍS ROBERTO BATISTA, Department of Food Sciences, Federal University of Lavras, Lavras, MG, Brazil; FILIPE P. MATTEOLI, Department of Soil Science, Luiz de Queiroz College of Agriculture, Piracicaba, SP, Brazil.
Título:  Fungal diversity and occurrence of mycotoxin producing fungi in tropical vineyards.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  World Journal of Microbiology and Biotechnology, v. 37, n. 112, p. 1-11, May 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s11274-021-03081-8
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Grapevine cultivars are distributed worldwide, nevertheless the fermentation of its grape berries renders distinct wine products that are highly associated to the local fungal community. Despite the symbiotic association between wine and the fungal metabolism, impacting both the terroir and mycotoxin production, few studies have explored the vineyard ecosystem fungal community using both molecular marker sequencing and mycotoxin production assessment. In this study, we investigated the fungal community of three grapevine cultivars (Vitis vinifera L.) in two tropical vineyards. Illumina MiSeq sequencing was performed on two biocompartments: grape berries (GB) and grapevine soil (GS); yielding a total of 578,495 fungal internal transcribed spacer 1 reads, which were used for taxonomic classification. GB and GS fungal communities were mainly constituted by Ascomycota phylum. GS harbors a significant richer and more diverse fungal community than GB. Among GB samples, Syrah grape berries exclusively shared fungal community included wine-associated yeasts (e.g. Saccharomycopsis vini) that may play key roles in wine terroir. Mycotoxin production assessment revealed the high potential of Aspergillus section Flavi and Penicillium section Citrina isolates to produce aflatoxin B1-B2 and citrinin, respectively. This is the first study to employ next-generation sequencing to investigate vineyard associated fungal community in Brazil. Our findings provide valuable insights on the availabl... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Fungal ecology; Next-generation sequencing; Terroir; Tropical vineyard; Wine.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/223754/1/Dutra-Silva2021-Article-FungalDiversityAndOccurrenceOf.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV18678 - 1UPCAP - DD
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